STYLELIFE / Gasztronómia


A legszaftosabb csirke

  • 2014. április 09.

Ez a menü elnyerhetné az egyszerű, de nagyszerű titulust. A háztartásokban leggyakrabban előforduló csirkehúst messze nem csak diétás, száraz ételként kell elképzelni, rengeteg változatos fogás hozható ki belőle apró praktikákkal. A következő receptet anyukámtól tanultam, és a kezdeti hitetlenségem ellenére valóban szaftosabb, omlósabb lett a végeredmény, mint amikor csak simán bepácoltam és megsütöttem a csirkehúst.

olvass tovább

Mi fán terem a csíra II.

  • 2014. április 07.

Ugyan már válogathatunk a friss, szezonális zöldségek közül is, azért a csírákról se feledkezzünk el, hiszen kiváló tápanyagtartalmukból és számos jótékony hatásukból mit sem veszítettek, így érdemes továbbra is bőven fogyasztanunk ezekből a kis természetes vitaminbombákból. A Mi fán terem a csíra írásunkban megismerkedhettetek a csíráztatás rejtelmeivel. Reméljük sikerült vele kedvet csinálnunk, hogy kipróbáljátok. Most pedig szeretnénk bemutatni nektek a csírák népes családjának tagjait, és egyes fajták élettani hatásait.

olvass tovább

Nagyon vajas, nagyon csokis croissant

  • 2014. április 04.

Kislány koromban nem voltak nagy igényeim, minden vágyam az volt, hogy otthon is bármikor képes legyek a legkedvesebb ételt előállítani: a vajas corissant. Azóta számtalan pékségben kóstoltam ennek a leveles tésztából készült finomságnak a sós és édes változatait, és igaz, ami igaz: kevés helyen lehet igazán jó croissant kapni. Van, ahol túl sütik, van, ahol még szinte nyers, és a legtöbb hazai boltban nem vajjal, hanem margarinnal készítik, ami nagyon nem mindegy.

olvass tovább

Gyorsétterem otthon 2. rész

  • 2014. április 01.

Hagyma? Csípős? Minden mehet? Lefogadom, ezt a kérdezz-feleleket ti is számtalanszor hallottátok valamelyik nagykörúti gyrososnál. Az kétségtelen, hogy Budapesten méterenként lehet valamilyen török, görög, vagy arab gyorsétterembe futni, egyesek igényesebbek, a többség viszont tizenkettő egy tucat. Egyszerű oka van, miért ajánlom, készítsétek el néha-néha magatok ezeket a tipikus rendelős, talponállós kajákat: legyetek tisztában azzal, mit esztek meg. A futószalagon készült tortillában, a nyársra szúrt, egész napi köhögésnek és szmognak kitett húsmasszában, és az ilyen-olyan öntetekben rengeteg adalékanyag és tartósítószer van, amikre semmi szüksége sincs a szervezetednek. A mostani receptből pedig az is kiderül, mennyire gyorsan kész van.

olvass tovább

A nagybetűs citromtorta

  • 2014. március 27.

Először is szeretném leszögezni: ez a nagybetűs citromtorta. Ezt készítik az angolok, de még a franciák is, akiknek irigylésre méltó a gasztronómiai kultúrájuk (is). Ennek ellenére nálunk még sok helyen a hagyományos verzió hódít, a piskótatészta közé pakolt margarinos sárga krém, némi citromlével meglocsolva. Személyesek a tapasztalataim, nekem konkrétan a cukrász vizsgán is az utóbbit kellett elkészítenem, úgyhogy biztosan állíthatom, össze sem lehet hasonlítani a kettőt.

olvass tovább

Fogyasztó ételek II. rész

  • 2014. március 25.

A diéták, fogyókúrák legnehezebb része, az apró csipegetések, nassolások elhagyása. Vannak azonban olyan ételek, melyek állítólag negatív kalóriatartalmúak, ugyanis olyan folyamatokat indítanak be a szervezetben, melyek több kalóriát égetnek, mint amennyit fogyasztásukkal beviszünk, és magas víztartalmuknak köszönhetően gyakorlatilag kalóriamentesek. Legközelebb, ha rád tör az éhség, ezekből az életekből válogass!

olvass tovább

Gyorsétterem otthon - 1. rész

  • 2014. március 24.

Nem végeztem reprezentatív kutatást, de majdnem biztos vagyok benne, hogy a 3 leggyakoribb étel, amit akár egy 4. kategóriás falodában is szívesen majszolunk el: a gyros, a pizza és a hamburger. Nyilván van az a hely és idő, amikor nem fér bele a napi programba a főzőcskézés, mégis minden más alkalomra erősen ajánlom, hogy magatok készítsétek el ezeket a fogásokat, mert sokkal olcsóbbak, és ami még fontosabb, sokkal egészségesebbek, mint a bolti verziói. Arra gondoltam, sorra veszem hétről hétre majd a leggyakrabban házhoz rendelt és/vagy helyben elfogyasztott gyorséttermi ételeket, és meglátjátok mennyivel kiadósabb és ínycsiklandóbb adagok lesznek a tányéron!

olvass tovább

Fahéj illatú reggelek

  • 2014. március 20.

A reggeli a legfontosabb étkezés, halljuk sokszor, és ez tényleg így van. Az egész napodat meg tudod alapozni, ha munka előtt feltankolod a szervezeted megfelelő arányban szénhidráttal, fehérjével és rostokkal. A mostani receptet ugyan nem ajánlom minden napra, mert eléggé kalóriadús, hétfői értekezlet vagy egy jó ZH előtt viszont mindenképp. Ja, hogy rohansz és nincs időd leülni enni? Semmi gond, egy kis alufóliába csomagolva a busz után rohanva is abszolválható a feladat, még akkor is, ha a másik kezedben termoszos kávé van. Igen, én ezt heti kétszer eljátszom.

olvass tovább

Szexi ételek

  • 2014. március 18.

Bármennyire is szeretnének a házaspárok beiktatni egy-egy romantikus estét, eltervezve, hogy a gyerekeket hamar ágyba dugják, és csak egymásra hangolódnak, általában közbejön valami és a stresszes hétköznapok végére oda a libidó. Az alábbi ételek viszont maximális fordulatszámra pörgetik a nemi vágyat, szóval, ha biztosan egy összebújós estét szeretnétek a kedveseddel, az alábbi fogások kerüljenek az asztalra.

olvass tovább

Kreol konyha - Jambalaya

  • 2014. március 03.

A jambalaya olyan amerikai-spanyol-francia étel, mely félig rizottó, félig paella. A spanyol bevándorlók készítették először, de mivel csak drága volt a sáfrány, így azt paradicsommal helyettesítették. New Orleansban lett aztán ebből a jambalaya, ahol francia és karibi befolyásra kerültek bele kreol fűszerek, a cayenne bors, koriander, oregano, fokhagyma, chili, stb. Hasonlóan a paellához ez sem kötött recept, hozzáadni halat, rákot, bármilyen zöldséget. Ami fontos, az a fűszerezés, illetve, a füstölt kolbász! Fűszeres, kicsit csípős és nagyon finom. Íme a recept:

olvass tovább