Gourmet Fesztivál: Terítéken a paprikás csirke
Ezúttal a pünkösdi hétvégén, május 21-24. között, de idén is a Millenárison jelentkezik a magyar gasztrokultúra meghatározó rendezvénye, a Gourmet Fesztivál.
olvass továbbEzúttal a pünkösdi hétvégén, május 21-24. között, de idén is a Millenárison jelentkezik a magyar gasztrokultúra meghatározó rendezvénye, a Gourmet Fesztivál.
olvass továbbÉlénkít, frissít, méregtelenít is egyben, ráadásul finom, kellemes ízű ital. A bodza gyógyító ereje a hatóanyagok összességében rejlik, ennek tulajdonítható általános immunműködést serkentő és ellenálló-képességet fokozó hatása.
olvass továbbMélyhűtött finomság, háromféle margarita felhasználásával egy frissítő, alkoholos élményért. Az összeállítás negyedóra alatt kész, a különböző rétegeket viszont két órán keresztül kell a mélyhűtőben tartani, mielőtt egymásra kerülnének, ezért érdemes a felszolgálást megelőző napon elkészíteni őket.
olvass továbbA méz természetes, gyermekbarát édesítőszer, ami megfelelő alternatívája lehet a fehér cukornak. Táplálékként vagy gyógytermékként való fogyasztása és felhasználása egyidősnek mondható az emberiség történelmével. Sajnos a múlt században a méhgyógyászati termékek alkalmazása a szintetikus gyógyszerek forradalmának következményeként méltánytalanul háttérbe szorult, az édesítés terén pedig a finomított fehér cukor vette át a vezető szerepet, de újabban ismét kezdjük felismerni és alkalmazni a méz nyújtotta előnyöket.
olvass továbbLegutóbbi medvehagymás írásomban már jeleztem, hogy mennyire szeretem a primőröket. A „tavaszi szem-szájnak ingere”sorozat következő alanya a spárga.
olvass tovább2015. április 28-án Budapesten járt az Aperol és Campari nemzetközi márkanagykövete, Loris Contro, aki fergeteges stílusban varázsolt másodpercek alatt igazi olasz nyáresti frissítőket - amelyeket otthon is könnyedén elkészíthetünk. Hozzá pedig könnyed, pikáns falatkákat tálalhatunk barátainknak, amelynek trükkjeiről Wossala Rozina mesélt.
olvass továbbÜnnepeljük ma drága anyukáinkat, akik minden egyes nap fáradhatatlanul dolgoznak a mi boldogságunkért!
olvass továbbA wonut a gofri és a fánk házasításával létrejött újhullámos édesség. A gofri tésztáját gofrisütőben készítjük el, majd olajban sütjük ropogósra és aranybarnára, ezután pedig cukormázba mártjuk. Az elkészült finomságot apróra vágott almával és fahéjjal ízesíthetjük, a gyümölcsöt azonban akár a tésztába is bele süthetjük.
olvass továbbKirándulásaink gyakran építészeti-gasztronómiai jellegűek. Vagyis néhány épület körbefotózása után igyekszünk éhségünket valami helyi finomsággal csillapítani.
olvass továbbBár a legtöbbeknek a kölesről manapság sajnos csak a madáreleség jut eszükbe, higgyétek el, kár lenne kihagyni ezt az értékes gabonát a saját étrendünkből! A köles az egyik legrégebb óta termesztett gabonánk, nekünk magyaroknak is egészen az ősidőktől kedvelt napi élelmünk volt.
olvass továbbA természet jó példát mutat minden esztendőben arra, hogy hogyan kell újra és újra megújulni, megszépülni. A tavaszi időszak nekünk is jó alkalom arra, hogy kövessük példáját. Egy jól alkalmazott kúra új lendületet ad a mindennapokhoz, megszépíti, megfiatalítja az embert. Érdemes hangsúlyt fektetnünk a megelőzésre és nem csak akkor odafigyelni magunkra, amikor már baj van! Összegyűjtöttünk pár egyszerű tippet a tavaszi megújuláshoz. Ezek közül azok is bátran válogathatnak, akik egy nagyobb tisztító kúrára még nem állnak készen, de már motoszkál bennük a gondolat, hogy mégiscsak tegyenek valamit az egészségükért.
olvass továbbTermészetes, hogy a meleg beköszöntével egyre könnyebb ételeket kívánunk meg. Így hát nemcsak a diétázóknak és az egészséges életmód híveinek remek alternatíva ez a könnyed, citrusos saláta, hanem azoknak is, akik szeretnének valami finomat enni! Persze könnyen és gyorsan, mindössze 30 perc alatt elkészíthető!
olvass továbbMostanság időről-időre felüti a fejét egy-egy slágertermék, amit aztán unalomig sulykol a trend. Szerintem, ha helyén kezeljük ezeket, sokkal jobban fogjuk értékelni, nem várunk tőlük többet, mint amik…
olvass továbbAz első tavaszi napsugarakat kihasználva kedves barátnőmmel, Esztivel, aki, ha gasztronómiáról van szó meglehetősen kritikus, és kevésbé kedves, úgy döntöttünk, hogy egy napra kirúgunk a hámból, elpártolunk a szokásos, unalmas munkahelyi étkezdétől, és kipróbálunk egy nemrégiben nyílt éttermet a belváros szívében. A frekventált helyen található B40 Wok&Walknak minden téren beszélő neve van, hiszen az ötödik kerületben, a Bajcsy Zsilinszky út 40. szám alatt található, és a hely (egyik) specialitása a vendégek által kiválasztott alapanyagokból készülő thai wok ételek, melyet akár elvitelre is rendelhetnek. A B40 kínálatában azonban nem csak a thai fúziós konyha remekeivel találkozhatunk, hanem az olasz ízek szerelmesei is válogathatnak házi tortellinikből, de leveseket, wrapokat, tavaszi tekercseket is kóstolhatunk.
olvass továbbFriss tanulmányok szerint a mediterrán diétának számos jótékony hatása van a szívre. De mit is takar pontosan a diéta és milyen egyéb egészségügyi előnyei vannak?
olvass tovább1200 éve része napi rituálénknak, több népcsoport szertartással ünnepli a kávézást, megannyi eljárással számos különféle kávéitalt kérhetünk és készíthetünk otthon is. Sokan a feketére esküsznek, de van, aki inkább tejjel issza az eltérő régiókból származó, a más és más pörkölésű kávébabokból készült frissítőket. A Starbucks kávémestere, Rauzer Zoltán a legfőbb különbségeket mutatja be a kávéfajták és régiók között, emellett a Starbucks tavaszi kávékülönlegességéről, a közepesen erős diós, kakaós ízű Peru-ról mesél.
olvass továbbNem véletlen, hogy az áfonya az egyik legkedveltebb bogyós gyümölcs, hiszen hihetetlenül egészséges. Mindössze egyetlen adag áfonya annyi antioxidánst tartalmaz, mint amennyi 5 adag sárgarépában vagy brokkoliban megtalálható. Rendszeres fogyasztása csökkenti a különböző szív-és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a szürkehályog, és egy tucat öregkori betegség kialakulásának kockázatát is. Szóval az áfonya szép és jó, de valljuk be igazán jellegzetes, savanykás íze miatt szeretjük. Na, meg a kékeslila színéért, aminek hála bármelyik sütit fel lehet dobni vele!
olvass továbbRégóta megálmodtam, egy könnyű a hagyományoshoz hasonló túró tortát, természetesen nem túróból hanem valamilyen növényi összetevőből és a tofura esett a választásom. Semleges íze miatt bármilyen fűszert, ízvilágot magába fogad. Legjobb barátja a citrom héja és leve, mert a citrom teszi igazán „ túró” jellegűvé. A citrom frissessége szerintem nagyon illik a tavaszhoz és a húsvéthoz. Citromos Túró torta
olvass továbbA narancs azon túl, hogy az egyik legízletesebb gyümölcs és tele van C-vitaminnal, több más szempontból is igen értékes kiegészítője lehet a mindennapi étrendednek. Természetes immunrendszer erősítő, és segít megelőzni, adott esetben leküzdeni, a megfázást és az influenzát. További indokokat gyűjtöttünk össze, hogy miért is érdemes a lédús gyümölcsöt rendszeresen fogyasztani.
olvass tovább2016. május 10-11-én Magyarország, azon belül is a Hungexpo – Budapest területe ad otthont a világ legrangosabb séfversenyének, a Bocuse d’Or európai döntőjének. Az esemény kapcsán világossá válik, kik a kontinens legígéretesebb séfjei, hiszen a zsűri tagjai Budapesten választják ki azokat az európai országokat, amelyek részt vehetnek a Bocuse d’Or 2017-es lyoni világdöntőjén.
olvass tovább